Conceptii gresite despre mari personalitati medievale (II)

William Wallace nu a fost adevaratul personaj din spatele lui Mel Gibson in Braveheart. Legendarul rebel scotian William Wallace facut celebru de Mel Gibson in 1995, cand a aparut Braveheart, un film despre razboiul de independenta scotian din secolul al XIII-lea. Insa regizorul si scenaristul nu prea l-au creionat bine pe Wallace. Wallace nu era iobag, ci un nobil mai micut, al caruit tata era un mosier cunoscut. Regele John Baliol l-a facut cavaler la un moment dat. De asemenea, Wallace era mai inalt decat personajul redat in film-inaltimea sa era de 198 cm. Cat despre secretele iubirilor lui Wallace, sotia sa, Marion Braidfute, s-a casatorit cu el in secret. Cand s-a aflat de casatoria pe ascund, femeia a fost omorata. Femeia cu care o inselase pe sotia sa, Printesa Isabella, avea doar noua ani in timpurile redate in film, asa ca nu era posibila o relatie intre ei. Camarazii de lupta ai lui Wallace, Sir Andrew de Moray si Richard of Lundie, au fost si ei pusi intr-o lumina proasta iar actiunile le-au fost alterate. Fustanela in care a fost prezentat Wallace in film a fost doar o farsa proasta, pentru ca ea s-a inventat dupa vreo sapte secole de la timpul in care s-a desfasurat actiunea din film.
El Cid (Cidul) a luptat pentru musulmani. Rodrigo Diaz este cel mai emblematic personaj al Spaniei. In secolul al VIII-lea, un grup de musulmani din Africa de Nord, Moors, au cucerit si au invadat Spania. El Cid a ajutat la indepartarea cuceritorilor spre finalul secolului al XI-lea.
In realitate, El Cid a fost un erou „de inchiriat”-a luptat pentru ambele tabere-spanioli crestini si Moors. Cand a fost asasinat angajatorul sau King Sancho II, El Cid a continuat sa-si ofere serviciile spaniolilor crestini sub Alfonso VI. Cand a fost prins ca a facut un raid neaprobat in Toledo, El Cid a fost exilat din regat. Trecut in tabara musulmanilor, a luptat pentru ei in diferite zone. In 1094, Diaz a cucerit Valencia de unul singur si a stabilit un fief unde au conlocuit crestini si musulmani. Asa ca Diaz a luptat mai mult cu gandul la bani decat cu gandul la religie…