Amenajarea unei bucatarii spatioase

Adesea se pune problema cum trebuie amenajata o bucatarie de mici dimensiuni, fara a sti ca si pentru spatiile deschise exista aceeasi dificultate. De fapt, amenajarea unei bucatarii spatioase, numite si bucatarie locuibila, necesita un mare efort, in special de natura economica, intrucat este necesar pentru a acoperi fiecare spatiu pentru a nu lasa pereti intregi goi. De aceea, fiind un ambient locuibil, se pot aseza obiecte ce in mod normal sunt dispuse in alte incaperi. Daca avem la dispozitie cel putin doi pereti in unghi drept, liniari, fara interpuneri de usi sau ferestre, acestia sunt ideali pentru pozitionarea a tot ceea ce priveste coltul de lucru si de gatit.

Pornind, deci de la o latura a camerei, incepem cu asezarea bucatariei, pornind de la chiuveta dubla cu partea anterioara compusa din doua usi si in interiorul caruia se pot aseza detergenti si galeata de gunoi. Pe masura ce ne indreptam catre coltul opus, vom aseza mai intai un dulap cu sertare larg de cel putin 50 de centimetri cu un sertar larg in partea superioara, pentru a pastra toate tacamurile necesare in fiecare zi. Apoi, terminam prima parte a bucatariei pozitionand un frigider cu congelator. Evident ca pornind de la bucatarie si pana sa ajungem la acesta, in partea superioara vom pozitiona dulapuri de perete, strict colegate cu fiecare element, deci in ordine avem hota de aspiratie a fumului si a mirosurilor, si corpuri suspendate pentru asezarea diverselor recipiente si pentru pastrarea conservelor, a zaharului, cafelei etc.

Daca dorim sa intrerupem unghiul drept fara a continua sa asezam mobila una langa alta, atunci putem aseza un scrin cu partea superioara destinata cestilor, paharelor si farfuriilor, in timp ce partea inferioara poate servi la conservarea produselor uscate precum pastele fainoase, orezul sau legumele. Ajunsi la primul perete liber dupa unghiul drept, in centru ideal este sa asezam un suport pentru farfurii in care sa punem in evidenta un set de ceramica de buna calitate. In acest fel am profitat de peretii perimetrali ai bucatariei spatioase, in centrul careia merita sa asezam o masa rotunda si destul de larga inconjurata de scaune.

Pentru a completa mobilierul, adaugam cateva obiecte ornamentale precum tablouri si tigai de cupru. In cazul in care nu dispui de mobilierul necesar, poti apela la o firma specializata in mobilier la comanda, care va lua toate masurile disponibile ale incaperii, iar bucataria va fi personalizata, in functie de spatiul disponibil si gustul tau.